Først, litt basis informasjon:
I nabostaten Mahrashtra, som ligger nordvest for Karnakata, ligger fjellområdet Manigat Hills. I dette fjellområdet ligger flere små landsbyer skjult (eller skal vi si beskyttet?) fra resten av India. I samarbeid med masterstudenter i sosialt arbeid og fire nordmenn fra fredskorpset, skulle vi utføre Base Line Studies (BSL) i de ulike landsbyene. BSL er en omfattende undersøkelse om økonomi, helse og utdannings situasjon til hver enkelt familie. I løpet av 4 dager ble det utført BSL i over 600 familier til sammen! Hensikten med dette studiet er for å se om CSA ønsker å starte prosjekter i dette området senere. Fra BSL blir gjort til et prosjekt faktisk er en realitet kan være 7 år, så dette er en grundig prosess. Prosjektene varierer ut i fra hvilke behov og ønsker de i landsbyene har. Det kan være selvhjelpsgrupper, mikrokreditt, helse, utdanning osv.
Et innlegg som omfatter 10 dager kan fort bli kjedelig og kanskje det allerede har tatt den leie vending (?). Det er utrolig mange øyeblikk og episoder som fortjener blogg status, men det er begrenset hvor mye jeg orker å skrive, og ikke minst - hvor mye dere orker å lese! Så, her kommer den episode som fortjener blogg status;
Hattedama og barna som ikke kunne tegne.
En av de første dagene ble vi delt inn i 5 ulike grupper. Min gruppe bestod av Andreas og ymse indere, blant annet hattedama. Hattedama, eller Saranya som er hennes egentlige navn, var en spinkel jente med øyenbryn som dekket hele pannen og en matchende bart i indisk stil. Hele oppholdet gikk hun rundt med et sjal og en stor stråhatt. Jeg tror hun ble litt irritert over at jeg konstant glante på dette kråkereiret hun gikk rundt med, og sa med en skarp tone; ”Its to avoid tanning!”. Jeg nikket og fortsatte glaninga, men denne gangen med lukket munn.
Oppgaven til vår gruppe var å besøke en av landsbyene og samle alle barn mellom 10 til 14 år. Så skulle de tegne drømmene de hadde for landsbyen, familien og skole. Etter tegningene var samlet inn skulle vi skrive opp stikkord ut i fra tegningene de hadde laget. Enkelt i teorien, ikke så enkelt i praksis.
Etter vår buldrende ankomst i store fine, blanke, hvite firehjulstrekkere, var det på tide å samle sammen barna og få dem til å tegne. Hattedama tok tak med sin stakkarslige høyrehånd i min fyldige venstrehånd, og sa (med bruk av sin skarpe tone) ”Lets collect the kids, now!”. Jeg la merke til hvordan øyenbrynene som dekket hele pannen formet en streng V form over de sorte øynene. Jeg la også merke til hvordan den strenge V formen aldri ble borte i løpet av de 10 dagene jeg brukte i hennes nærvær. Dette fikk meg til å undre over om hun var slik fra fødselen av, eller om de hadde grodd slik som et resultat av en heftig trassalder. Trassalder eller ikke, det var på tide å samle sammen barna. Hattedama var i god gang med å rope inn i jordhyttene om at barna skulle komme. En liten gutt i fem års alderen ble stiv av skrekk da han fikk øye på den hvite elefanten (meg altså). Han skulle ha gjemt seg under sarien til moren eller løpt sin vei, slik de andre barna gjorde. Istedenfor ble han offer for hattedamas stakkarslige venstrehånd, som sikkert for ham ikke var så stakkarslig.
Etter en liten stund med lek og moro var ikke barna så skeptisk lenger. De ble plassert på en lang rekke på bakken der de fikk utdelt papir og fargepenner. En tolk som kunne snakke marati forklarte at de skulle tegne drømmene sine for landsbyen, familien og skole. Barna var en smule forvirret og en av fedrene tok saken i sine egne hender, bokstavelig talt. Faren, som var en tynn mann med bart, tegnet et tredimensjonalt hus inni håndflaten og gjorde tegn til at datteren skulle tegne det samme huset. Det gjorde hun. Da hun var ferdig viste hun tegningen til de andre jentene som kopierte det samme huset på sine ark, som igjen viste det til guttene som tegnet nøyaktig det samme. Vi endte altså opp med 15 like tegninger av et tredimensjonalt vestlig hus.
”You see, Maria, when we say the word family, house or school, we get pictures in our head. These kids don’t.”
“Oh… but I do think they have pictures in there heads.”
“No, so that’s why they don’t know how to draw.”
“Okey…”
Jeg kunne sagt så mye mer. Jo, de har bilder i hodet akkurat som meg og deg. Ikke et menneske på denne jord er helt blanke oppi toppen. Men jeg orket ikke å ta opp kampen. Det var for varmt og jeg brukte hele min energi til å unngå hattedama. Det som denne inderen hadde rett i, var at disse barna hadde aldri tegnet med blanke ark og farvestifter til. Men tegne det kunne de! Spesielt en av guttene utmerket seg. Påfugler, kuer, okser, høner, hus, trær og en stor elv. En kunstner i første klasse og alle som satt rundt ham kopierte det han tegnet, forståelig nok.
Hele opplegget ble avsluttet med at barna fikk snakke om alt de drømte om, og hva de ønsker seg for dem selv og for landsbyen de bor i. Dette ble veldig bra og mange gode tanker ble skrevet ned.
”MARIA!”
(Åh, nei. Hattedama.)
”Maria, give me youre phone number.”
“Oh, I don’t know it” (Faktisk helt sant.)
“Don’t you have it on youre mobile?”
“No, sorry” (Teit, vet.)
“Then give me a missed call”
“Oh, I only have Bangalore number, so it does not work here.” (Helt sant)
“Then I will give you mine”
“Thank you” (Løgn)
“Call me when you come to Bangalore”
“Okei” (Har enda ikke gjort det)
Etterord
Oppholdet i dette fjellområdet var fantastisk. Vi ble kjent med så mange kule indere og fikk se en helt ny side av India. Stjerneklar himmel, ren luft, høner og geiter om hverandre var en deilig forandring fra det kaotiske storbylivet i Bangalore. Jeg tror vi alle nøt å kjenne litt myggstikk, vaske oss med brønnvann, være uten mobildekning og sove på en steinhard madrass som gir ryggplager i en uke. Ingen ble dårligere og Harald påstod at han aldri har vært så frisk på turen som i løpet av disse 10 dagene. Noe som jeg tror på, med tanke om at han er en ekte fjellmann.
Å få se hvordan mennesker lever i små landsbyer der noen barn blir gift når de er 10 år (!), og sykehus eller lege ikke er tilgjengelig, får meg til å undre meg over livet.Men nå er det langt på natt og dette innlegget ble langt over skrive (og lese) grensen. Det er klisje å si det, men jeg avslutter med å si; Vi er jammen meg velsignet!
Over og ut - M.

Dette er ikke Hattedama, men denne inderen var også redd for sola.

Paraply er alltid godt å ha.

Noen av ungene som tegner.

Bomull:)


Kua til venstre sjanglet og klarte så vidt å stå. Kugalskap?

Helse informasjon. Etter du har gått på do, vask hendene!

Nei, det er ikke en mann. Ja, det er hverdagsklær.

Jentene fra Fredskorpset og kuene er på vei til frokost.